Cicle de crítica a l’economia

La Crítica del Valor: una mirada profunda a les categories i formes socials del capitalisme

Desenvolupada des dels anys 80 principalment entorn els grups alemanys Krisis i Exit! per teòriques com Robert Kurz, Roswitha Scholz o Anselm Jappe, la corrent de la «crítica del valor» aporta una potent reinterpretació dels conceptes nuclears del pensament marxià, molt útils per entendre el funcionament i l’actual evolució del sistema capitalista. Segons Kurz, la crisi actual no sería una crisi qualsevol, és a dir, no ens trobariem davant un punt d’inflexió cap un nou model d’acumulació, sinó davant el col·lapse gradual d’un sistema que ha topat amb els seus límits interns i que, com a conseqüència de la seva pròpia lògica, està «morint d’èxit». El seu anàlisi radical de les categories i formes socials capitalistes, així com la crítica d’alguns llocs comuns de l’esquerra i el marxisme tradicional, fan d’aquesta aportació teòrica una interessant proposta per a la reflexió i el debat sobre les nostres perspectives i estratègies de lluita.

Ponent:

Jordi Maiso, professor de filosofia a la Universitat Complutense de Madrid i membre de la Sociedad de Estudios de Teoría Crítica.

Dissabte 07 de maig a les 17h

Fi de cicle:El règim d’acumulació espanyol després del ”crac” global

És impossible entendre la fisonomia de la conflictivitat social i la crisi sense comprendre quin ordre econòmic s’ha anat configurant i desenvolupant anteriorment a l’esclat d’aquesta crisi. Dins el marc més ampli del sistema-món capitalista, la «província espanyola» ha adoptat un paper concret i especialitzat, articulant un règim d’acumulació on l’estructura institucional i les polítiques públiques de l’Estat giraven entorn el capital financer-immobiliari, generant la bombolla més gran de la història del capitalisme hispànic. De la mà d’Emmanuel Rodríguez analitzarem els principals elements d’aquest règim ecònomic, polític i social, i provarem d’identificar l’escenari al qual ens estan portant els ajustos realitzats sobre el mateix arrel del ”crash” global del 2008.

Ponent:

Emmanuel Rodríguez, membre del Observatorio Metropolitano de Madrid.

Data:

Dissabte 14 de maig a les 17h

Fonaments de la crítica feminista a l’economia capitalista.

Posar al centre el treballs reproductiu i de cures ens permet evidenciar la necessitat i la importància dels mateixos en un sistema global que l’ha sotmès, menystingut i ocultat al cost de la vida de les dones. Visibilitzar allò que semblava inqüestionable no només ens ajuda a entendre els orígens del sistema de dominació, sinó que ens obre la porta a una crítica pràctica més esmolada contra una estructura basada en l’explotació i repressió dels nostres cossos. Amb l’exposició d’Elena Idoate ens aproparem a l’anàlisi crític de l’economia capitalista des del punt de vista dels moviments feminismes.

Ponent:

Elena Idoate, membre del Seminari d’Economia Crítica Taifa

Data:

Dissabte 21 de maig a les 18h

Austeritat i dictadura del deute a l’Eurozona.

Deute i austeritat són dos conceptes clau en el procés de reestructuració que les elits transnacionals han posat en marxa després del esclat de la crisi financera global. Lluny de ser termes neutrals, ambdues paraules són funcionals a uns determinats interessos i discursos: el deute, com a idea de que hem de pagar alguna cosa que ens han deixat; l’austeritat, com a l’actitud assenyada de qui evita viure per sobre de les seves possibilitats. El que encobreix aquest imaginari és la posada en pràctica d’unes polítiques marcadament classistes que han descarregat tot el pes de l’ajust sobre les capes populars, i que aplica sobre la perifèria europea les mateixes tècniques predatòries que el Fons monetari internacional ha estat imposant als anomenats «països en vies de desenvolupament». Conèixer com actua el binomi deute-austeritat, així com les fosques perspectives lligades a aquest binomi, és fonamental per a situar-nos i actuar en el nostre context actual.

Ponent:

Iolanda Fresnillo, membre de la Plataforma per una Auditoria Ciutadana del Deute de Barcelona

Data:

Dissabte 28 de maig a les 18h

Tot a la La Cinètika (Rambla Fabra i Puig, 32 <M> L1 Fabra i Puig)

triptic-b-web

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: