30/11 Cinema: “Sacco & Vanzetti”

Dijous 30 de novembre a les 20h acomiadem el mes amb un clàssic del cinema social històric: Sacco i Vanzetti (1971), del director Giulano Montaldo. Una pel·lícula que ens aproxima al cas dels dos anarquistes d’origen italià acusats falsament de robatori i assassinat per la justícia nord-americana, en un clima de xenofòbia i persecució política. El film, amb ritme i suspens, aconsegueix captivar la nostra atenció tot i conèixer ja el fatal desenllaç. La música és obra d’Ennio Morricone i Joan Baez. Versió original subtitulada. Entrada lliure.

A la primavera de 1920, enmig d’una ferotge persecució de la immigració i la dissidència política, és arrestat l’impressor anarquista Andrea Salsedo per agents de l’FBI. Incomunicat de família i amics durant setmanes al 14é pis de l’edifici on era retingut, apareix finalment mort a la mateixa vorera. El govern declara que es tracta d’un suïcidi però els seus companys creuen fermament que va ser empès per la finestra després de dies de pallisses.

Dos dels seus companys i amics, treballadors anarquistes d’origen italià com ell, prenen la precaució de dur una pistola al damunt en assabentar-se de la seva mort. Pocs dies després, seran detinguts en una razzia policial al tramvia de Massachussets, acusats més tard d’un robatori amb morts a una fàbrica de sabates setmanes enrere.

Aquests amics de Salsedo són Nicola Sacco i Bartolomeo Vanzetti, dos humils sabater i peixater. En un judici ple d’irregularitats i arbitrarietats acaben sentenciats a mort. Set anys passen a la presó mentre es realitzen diferents apel·lacions i es desenvolupa una campanya internacional en solidaritat. Les evidències mostren que Sacco i Vanzetti han estat condemnats per ser treballadors estrangers i militants anarquistes. Finalment, l’agost de 1927, mentre la policia dissol manifestacions i piquets amb arrestos i pallisses i les tropes protegeixen la presó de les protestes, els dos companys són electrocutats.

saccoevanzetti WEB

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: