25/01 Cinema: “La battaglia di Algeri”

Dijous 25 de gener a les 20h projectem la pel·lícula de Gillo Pontecorvo La Battaglia di Algeri (1966). Aquest film trepidant escenifica els moments de màxima tensió de la insurrecció algeriana per alliberar-se del domini francès entre 1954 i 1957. Hi participen actors i actrius no professionals i, bona part d’elles, protagonistes de primera línia dels fets narrats. Guanyadora del Lleó d’Or a Venècia tot i ser prohibida la seva projecció a França durant 5 anys. Versió original subtitulada. Entrada lliure.

La història d’Ali la Pointe, un delinqüent comú que es polititza a la presó, serveix per resseguir l’escalada de violència que enfrontarà la població musulmana algeriana amb els seus opressors. França, que ha perdut la colònia d’Indoxina recentment, envia l’exèrcit a reprimir durament la població i no dubta a fer ús de la tortura i la guerra bruta. Al seu torn, l’FLN, que lidera la insurrecció fins i tot enfrontat a altres faccions rebels, lluita desesperadament aplicant sovint tàctiques terroristes.

Tot i presentar els esdeveniments amb neutralitat, el sòl fet de mostrar-los veraçment provocà el rebuig i la censura estatal francesa, a més de l’amenaça de represàlies a mans de grups feixistes. Ja anys abans, el llibre La Question, d’Henri Alleg, sobre els mètodes de tortura contra la població algeriana també havia estat prohibit. Aviat, però, en una tràgica ironia de la història, el film va ser emprat com a objecte d’estudi a diverses acadèmies militars en matèria de contra-insurgència.

Es tracta d’una pel·lícula excepcional pel seu compromís amb la veritat, pel moment d’alta intensitat política en que es fa pública i pel seu valor cinematogràfic.

laBataggliaDiAlgeri WEB

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: