06/03 “Cicle de salut de les dones. Una experiència d’autogestió a Sant Andreu del Palomar” Projecció, presentació del col·lectiu i debat

El proper dimarts 6 de març a partir de les 19h a la biblioteca crítica de La Cinètika, El Sotrac, acollirem una projecció, presentació i debat al voltant del llibre Cicle de salut de les dones. Una experiència d’autogestió a Sant Andreu del Palomar a càrrec del col·lectiu Salut entre totes.

Salut entre totes com a col.lectiu

438319595_357528

Salut entre totes com a col.lectiu va nèixer a Sant Andreu del Palomar, al voltant del CSO La Gordissima. És un col·lectiu de persones que ens organitzem de forma horitzontal i assembleària i que compartim una visió de la salut transversal, autònoma, integral, solidaria, comunitària i autogestionada. Transversal perquè no creiem ni les relacions de poder que regeixen el Sistema Sanitari actual ni en els seus paternalismes envers a les persones que hi acudeixen. Autònoma perquè busquem la plena autonomia de les persones com a pas imprescindible per a desfruitar de la llibertat i per tant poder gaudir d’una bona salut. Integral (o holística) perquè creiem que la salut no és només “l’absència de malaltia” sinó que en el procés propi de salut convergeixen factors físics, psicològics i socials i que per tant està àmpliament influenciada pel sistema socioeconòmic actual i les seves relacions desiguals, violentes i deshumanitzades. Solidaria perquè pensem que la salut individual no és possible sense la salut col·lectiva i per tant, tota comunitat ha de ser solidaria amb les veïnes per ella poder desenvolupar-se lliure i sanament. Comunitària i autogestionada perquè creiem que les persones som capaces de créixer de baix cap a d’alt sense imposicions estatals i establint relacions més pròximes, humanes i horitzontals en l’àmbit de la comunitat barrial.

Partint d’aquestes bases i mirant amb ull crític el nostre sistema sanitari actual que cada cop tendeix més cap a la hospitalització, el paternalisme, la manca d’autonomia, la desigualtat, l’el·litització i la especificació, creiem necessari començar a construir alternatives reals des dels barris. Alternatives de construcció col·lectiva de la salut que no siguin imposades per a cap agent extern sinó que sorgeixin de les pròpies preocupacions veïnals.

És en aquesta direcció en la que algunes estudiantes i professionals de la salut volem compartir aquell coneixement que ens han ensenyat en les universitats (i altres centres d’ensenyament no oficials) per a fer d’aquest un saber popular i transversal que ajudi a suprimir les relacions de desigualtat de la nostra societat.

Som conscients que les receptes màgiques no existeixen, que la clau està en aprendre dels errors, i que aquests només apareixen quan una fa alguna cosa; és per això que us animem a totes a participar en la construcció comunitària de la nostra salut.

Creiem que entre totes podem fer de la salut una construcció popular  i que en la organització està la clau de la transformació social. Per això ens hem constituït com a col·lectiu “Salut entre totxs”; per conèixer-nos millor, tenir espais de reflexió i debat al barri i així poder construir alternatives plegades.

El cicle Salut de les dones

salut

El cicle salut de les dones sorgeix després de les II Jornades d’autogestió de la Salut a Sant Andreu, quan les persones que feian part del col.lectiu van tenir la intuició, com elles mateixes diuen, de que aquest cicle de salut era una necessitat real del barri. D’altre banda, en haver participat d’assemblees en defensa del dret a l’avortament, les companyes del col.lectiu estàvem molt sensibilitzades amb el tema del cos de la dona i voliem fer un pas més enllà en el territori de Sant Andreu. Teníem dubtes, certeses i moltes coses a compartir a nivell individual. Vam creure que si les compartíem  podríem generar un coneixement col.lectiu molt potent: crític, autocrític, transformador, i un nou referent pel cos de la dona i la seva cura. (…) Vam plantejar el cicle com un espai mixte ja que pensem que la salut de les dones implica els nostres germans, amics, companys, pares, avis… i volíem que ells poguessin implicar-s’hi i prendre consciència de les opressions i agressions que reben els nostros cossos. 

Aquest llibre doncs, és un recull de totes aquelles experències i tallers, reflexant la diversitat i el ventall d’aspectes que van sorgir i es van tractar, com per exemple taller de menopausa, taller d’embaràs i part, taller d’afeccions ginecològiques, taller de salut mental i gènere, taller d’anticoncepció i avortament, entre d’altres…

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: