06/09/2018 Cinema documental: “Mika. Mi guerra de España”

Tornem i ho celebrem amb una petita joia documental. Dijous 6 de setembre a les 20h del vespre projectem el documental Mika, mi guerra de España (2013). Fito Pochat i Javier Olivera rebusquen en arxius i memòries per treure a la llum la història dels seus tiets avis, la parella revolucionària Mika i Hipólito Etchébehère. El seu pas per la guerra de 1936 convertiria la Mika en una de les poques dones capitanes, al front d’un batalló del POUM. El nostre company i amic Carlos Garcia ens en farà una presentació prèvia. Entrada lliure.

La Micaela, nascuda a Argentina a una família jueva, mostraria interès des de l’adolescència per la militància política apropant-se tant a l’anarquisme com al comunisme i el socialisme. En aquell entorn és que coneixeria a l’Hipólito, amb qui formaria parella i dedicaria la vida a la causa revolucionària. Seguint els esclats del moviment obrer recorrerien el món, de la Patagònia a Berlin, Paris i Madrid. Allà és on els va sorprendre l’aixecament militar i la posterior guerra.

Marxistes convençudes però crítiques amb les polítiques estalinistes, s’enrolaren immediatament a la columna motoritzada del POUM. Mort l’Hipólito en combat, ella liderà el batalló per desig dels seus companys i assolí el grau de capitana. Valenta i entregada lluitaria amb fermesa fins les purgues del Partit Comunista de 1937. Salvaria la vida gràcies a la intervenció de l’anarquista Cipriano Mera i continuaria lluitant fins setembre de 1939.

La seva vida, però, continuaria lligada sempre a l’ideal revolucionari fins la seva mort a Paris, el 1992. Podeu trobar el seu fascinant llibre memòries, Mi guerra de España (Editorial Cambalache, 2014) a El Sotrac, la biblioteca crítica de La Cinètika.

Los protejo y me protegen. Son mis hijos y son al mismo tiempo mi padre. Les preocupa lo poco que como y lo poco que duermo y, a la vez, encuentran milagroso que resista tanto o más que ellos los rigores de la guerra.

mika color

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: