16/05/19 Cinema documental: “Causa 661/52: La insolencia del condenado”

Dijous 16 de maig a les 20h comptarem amb el realitzador Falconeti Peña per presentar-nos el documental Causa 661/52: La insolencia del condenado (2009), un film censurat pel govern andalús per haver denunciat l’oblit forçat i una memòria històrica deficient i interessada. A més, l’autor presentarà una de les seves publicacions editorials a Dirección Única, Los sucesos revolucionarios de Bujalance. Entrada lliure.

L’Agrupación Guerrillera de Granada y Málaga, important grup del maquis andalús, va continuar fent front al franquisme una vegada acabada la guerra. Sota unes condicions d’aïllament de gran duresa va aconseguir mantenir la resistència armada fins a finals de la dècada dels ’40. Causa 661/52: La insolencia del condenado recull la seva història al temps que es pregunta per la desmemòria i la distorsió del seu record. Aquesta pregunta es converteix, de fet, en una denúncia d’aquells que pactaren el silenci i l’oblit.

«La memoria histórica ha usurpado el lugar de la memoría política. La máquina normalizadora ahoga la potencia del relato, encierra las rupturas revolucionarias en la camisa de fuerza del melodrama. ¿Por qué se insiste tanto en las recuperaciones exclusivamente sentimentales del pasado?»

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: