Recordatori: 26/09/22 Projecció i presentació del documental «Dentro del colectivo» (2020)

Serà el dilluns 26 de setembre a les 18:30h. Dentro del colectivo, en la frontera incerta entre la legalitat i la justícia. Director: Lorenzo Melegari, 2020, 90 minuts.

Projecció de la versió original italiana amb subtítols en castellà. El director presentarà la pel·lícula i després de la projecció hi haurà un debat.

El documental explica la història d’un centre social de Parma (Itàlia) anomenat Art Lab i les seves batalles, però en realitat pretén explicar una manera diferent d’entendre i fer política, com a protagonistes i no menja espectadors.
La força de «Dentro il Collettivo» és mostrar fets concrets a través d’imatges que testimonien com un grup de joves, mitjançant una acció política practicada i construïda junts, han transformat el seu entorn i, en conseqüència, ells mateixos.

La pel·lícula tracta de temes universals: participació política vs delegació, formes d’experimentació política conflictiva i participativa, límits i prerrogatives de l’horitzontalitat, el paper del conflicte en democràcia i dels joves com a actor polític, legalitat i justícia, antisexisme, antiracisme, antifeixisme , medi ambient i capitalisme, gentrificació i especulació edificatòria, límits i oportunitats per a l’autogestió, béns comuns i ús cívic, dret a l’habitatge, etc.

Sinopsi:
«Dentro el colectivo» és un viatge emocionant a la frontera incerta entre la legalitat i la justícia. La història tracta del centre social “Art Lab Occupato”. Un col·lectiu d?estudiants el 2011 ocupa un edifici de la Universitat de Parma, abandonat des de fa 20 anys. Protegits per aquests murs, tornar a canviar el món tots plegats sembla possible. En 7 anys, aquests joves creen molts projectes socials: una escola d’italià per a estrangers, un taller de bicicletes, un equip de futbol antiracista, la creació de nombrosos esdeveniments culturals. Però la reacció i construcció d’un futur diferent també preveuen “un xoc”. Accions fortes, com l’ocupació de l’incinerador de Parma o del vell hospital, reobren un debat a la ciutat sobre qüestions mediambientals i especulacions immobiliàries. Però creure fermament en certs valors i perseguir-los fins al final també comporta riscos personals, i elevar el nivell de conflicte té un cost. Podrà Art Lab obtenir una forma de reconeixement del treball realitzat? Els joves encara poden canviar el món?

Notes del director:
La idea bàsica era intentar una operació mai abans agosarada, o explicar per primera vegada un centre social ocupat, i fer-ho «des de dins»: seguir de prop el que passa en un col·lectiu polític i descobrir les dinàmiques que condueixen a la construcció d’una forta identitat individual i col·lectiva que decideix col·locar-se de manera conflictiva amb l’ordre social. Set anys de treball pacient i minuciós ens donen una fresca única. “El conflicte és la sal de la democràcia”, diu un dels activistes. Sens dubte, es pot investigar quant és això realment en veure la pel·lícula.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: