Això és avui: 26/05/23 – 18:30h, Cinema divendres: presentació + projecció del curtmetratge Pocos, Buenos y Seguros, Empatik Films (2022) + 19:30h, modelo 77 (2022)

26/05/23 18:30h – SALA 10 – Pocos, buenos y seguros, 2022, 20 min. Catalunya, Gorka Lasaosa, Alex Payà

Pocos, buenos y seguros és un exercici de recuperació de la memòria històrica d’una lluita que mitjançant el suport mutu va aconseguir treure la seva veu a l’exterior dels murs i que gran part de l’opinió pública simpatitzés amb les seves reivindicacions, malgrat no es va arribar a aconseguir el gruix de la reforma estructural que els presos exigien. Per això, a més, el projecte és també una invitació a reflexionar sobre la realitat del sistema penitenciari.
La intenció del curtmetratge és mostrar l’evolució d’un personatge, Miguel, i retratar així la història d’un dels presos que van portar endavant la iniciativa de l’organització de la COPEL. El personatge es va veure per primera vegada entre reixes 9 anys enrere, sent encara un “quinqui de barri” i durant el seu pas per presó va prenent consciència de diferents factors socials, que li porten a transformar la percepció de si mateix de pres comú a pres social. Aquesta mateixa evolució es va produir en molts presos comuns coincidint amb el canvi de règim, la qual cosa sumada a altres causes, va fer possible que s’originés una organització com la COPEL.
La història que hem triat retratar, està íntegrament basada en esdeveniments reals, la majoria d’ells viscuts i relatats per Daniel Pont, ex-membre de la COPEL i co-autor del documental “COPEL: Una història de rebel·lia i dignitat”. Per a la creació de la resta de personatges principals hem recollit també, els testimoniatges i experiències d’altres exmembres de l’organització, com Manuel Martínez, Agustín Moreno Carmona i José Antúnez Becerra.
Aquests testimoniatges han constituït la principale font de documentació, el guió s’ha fet costat a la tesi doctoral de l’historiador César Lorenzo Rubio, treball que va ser adaptat per a la seva publicació en el llibre “Presons en flames”.

19:30h – SALA 10 – Modelo 77, 2022, 125 min. Espanya, Alberto Rodríguez, castellà.

Presó Model. Barcelona, 1977. Manuel, un jove comptable, empresonat i pendent de judici per cometre un desfalc, s’enfronta a una possible pena d’entre 10 i 20 anys, un càstig desproporcionat per a la quantia del seu delicte. Aviat, al costat del seu company de cel·la, Pi, s’uneix a un grup de presos comuns que s’està organitzant per a exigir una amnistia. S’inicia una guerra per la llibertat que farà trontollar-se al sistema penitenciari espanyol liderada per la COPEL. Si les coses estan canviant fora, dins també hauran de fer-ho.

Advertisement

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: