4/05/24 Projecció de Saber Sumud Palestina: les arrels d’una terra (2023) + Sopar a càrrec de Food Not Bombs

El dissabte 4 de maig a les 18h Endavant Sant Andreu i el Casal Independentista de Sant Andreu El Noi Baliarda projectaran el documental Saber Sumud Palestina: les arrels d’una terra, de 62min i amb Mercè Cama, Xantal Gabarró, Josep Galván, Roger Sánchez com a directores (2023).
Tot seguit hi haurà una mica de debat sobre les qüestions o dubtes que hagi suscitat el visionat del documental
Després hi haurà sopar a càrrec de Food Not Bombs.

La projecció tindrà taquilla inversa i el sopar serà a preu lliure, recomanat però a 3,5€.
Tots els diners recaudats aniran íntegrament a Palestina.

Sinopsi:
Saber Sumud Palestina documenta la resistència que dia rere dia les palestines posen en pràctica, i les violències acumulades que l’Estat d’Israel empra per continuar expandint el seu règim d’apartheid.

Així, aborda el desplaçament forçós de la Nakba del 1948, amb el testimoni de gent gran que vol retornar a casa seva per enterrar-se en el cementiri municipal del poble que els va ser robat. Registra la usurpació de terres, les més fèrtils i plenes de recursos, en una estratègia d’extractivisme colonialista, que expulsa les habitants originàries i aixeca murs que aïllen poblacions i famílies. Recull el testimoni de qui continua llaurant la terra i construint cases, malgrat l’assetjament militar i burocràtic de l’apartheid.

Retrata la persecució política de les resistents, sigui a través de l’empresonament, els interrogatoris, les detencions o les agressions de tota mena. Recupera l’impacte de l’expulsió i de la vida en camps de refugiades. Ressegueix la política d’aïllament del món exterior, i la política de la fam i també de la set que imposa l’Estat d’Israel. I és que sense aquesta panoràmica, és impossible entendre com hem arribat fins a la situació actual o comprendre la impunitat d’aquest cas flagrant de neocolonialisme bèl·lic.

“Encara tenim l’esperança de tornar a la nostra terra, encara tenim esperança. Si no tornem nosaltres, tornareu vosaltres. Si no, tornaran els vostres fills”, assevera una de les supervivents de la Nakba del 48, quan recorda el passat i somia el futur. Malgrat totes les dificultats, els i les palestines ensenyen vida quan lluiten cada dia per certificar que existir és resistir. El film homenatja la perseverança d’un poble que no perd l’esperança.

Rodat a Palestina per un grup de brigadistes catalanes la primavera de 2017, coincidint amb els cinquanta anys de la Guerra dels Sis Dies (1967), aquest documental de 62 minuts de durada contextualitza l’actual emergència i dona eines per enfocar la solidaritat.

Deixa un comentari